Jagoda

Jagoda se još uvek bere ručno u standardnu drvenu ambalažu (letvarice) u koje se stavljaju plastične posudice veličine 250 ili 500 g. Jagoda za svežu potrošnju obavezno se mora brati s peteljkom. Najbolji kvalitet imaju plodovi koji su potpuno zreli i dobro obojeni, ali takvim plodovima manjka čvrstoća pa loše podnose transport. Ako se jagoda isporučuje na udaljenija tržišta zahteva se da je oko 2/3 do 3/4 površine ploda obojeno tj. da jagode imaju samo beli vrh. Plodovi za industrijsku preradu ili zamrzavanje moraju biti potpuno dozreli i beru se bez peteljke. Berba se izvodi u nekoliko navrata, obično svaki drugi ili treći dan.

OPIS PROIZVODA

Duboko zamrznuta jagoda, bez plesni, tragova fermentacije, oštećenja, deformisanih plodova, oštećenja od sunca i insekata.
Plodovi regularnog oblika, ujednačene boje, zrela, bez lišća, gline, oprana, nekalibrirana, adekvatno laserski sortirana i kontrolisana na prisustvo metala.

GENERALNI ZAHTEVI

  • Bez konzervanasa i drugih aditiva,
  • Prema standardima RS i EEC

ODOBRENI PARAMETRI

Suva materija: min 7 (na temperature od 20°C)
Boja: ujednačeno crvena, karakteristična za datu sortu i stepen zrelosti

Ukus i miris: tipičan za zrelu jagodu
Celi, zdravi plodovi – min 60%
Deformisani, nedozreli plodovi – max 40%
Natruli plodovi – max 0,1%
Strana tela biljnog porekla: lišće, češica, seme, peteljka, ostaci peteljke – max 10kom/10kg
Strana tela organskog porekla: dlake, puž, insekti, crvi – odsutni
Strana tela neorganskog porekla: drvo, papir, karton, plasita, glina i kamenje – odsutni
Truli i plesnivi plodovi – odsutni

ROK TRAJANJA

24 MESECA od datuma zamrzavanja na -18°C

AmbalažaPakovanje
PVC kese u petoslojnoj kartonskoj ambalaži10-14 kg
PVC kese u petoslojnoj kartonskoj ambalaži4x2,5 kg ili 2x2,5kg
Plastificirana dvoslojna natron kesa20 kg
PVC ili PE kese*300gr - 2,5 kg